ponedeljek, 20. september 2010

10 nasvetov za zdravo prehranjevanje


Nasvete namenjam v pomoč pri nadaljnjih odločitvah vašega zdravega načinu prehranjevanja kot splošno informacijo. Strokovnjaki se strinjajo, da je ključ do zdravega prehranjevanja raznolikost in zmernost hrane. Nasveti pa vam bodo pomagali, da uživate v hrani, ki jo boste zaužili.
1. Jejte različno hrano, ki je bogata s hranili in minerali. Potrebujemo več kot 40 različnih hranilnih snovi. Dnevni izbor hrane bi moral vključevati kruh iz celih zrn, če se le da se izogibajte belim kruhom. Jejte sadje, zelenjavo in druga živila bogata z beljakovinami, kot so lešniki, pistacije, mandeljni.
2. Uživajte veliko polnozrnate žitarice, in sadje ter zelenjavo. Za zajtrk jejte kosmiče iz različnih žit z dodanim svežim sadjem. Pijte tudi sveže zelenjavne sokove.
3. Vzdržujte zdravo telesno težo. Teža, ki je za vas prava, je odvisno od več dejavnikov, vključno spol, višina, starost in dednost telesa. Hitri izračun telesne teže je, vaša višina minus 110. Presežek maščobe v vašem telesu povzroča možnost za visok krvni tlak, bolezni srca, možganska kap, sladkorna bolezen, nekatere vrste raka in drugih bolezni. Če ste nagnjeni k nenehnemu povečanju telesne teže, začnite razmišljati o uspešnem obvladovanju teže in vaših prehranjevalnih navadah Pomembna je tudi redna vadba, zelo vzpodbudna je joga, ker povezuje um s telesom.
4. Jejte zmerno količino. Držite se razumnih porcij. Ne jejte prigrizkov namesto obroka. Za obrok pojejte več zelenjave, lahko se jo najeste do sitega in šele nato jejte ostalo hrano.
5. Jejte redne obroke. Preskakovanje obrokov lahko privede do prehude lakote, ki se pogosto odraža s prenajedanjem. Ko ste zelo lačni, je tudi večja skušnjava, da bi pozabili na dobro prehrano. Hrustljavost med obroki lahko pripomore k zmanjšanju lakote, recimo krekerji namesto kruha, toda naj ne postanejo celoten obrok.
6. Zmanjšati, ne odpravljati nekatera kalorična živila. Če je vaša najljubša hrana z visoko vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja, jih zmanjšajte ali zamenjajte za naravna sladila suho sadje, med, rožiče itd. Zelo pomembno je, da ljudje, ki jedo veliko živalskih maščob, mlečnih izdelkov, sladic, pojedo preveč maščob, zato je potrebno le-te zmanjšati. Ni se vam jih potrebno odrekati, le zmanjšajte jih. Pomembno je uživanje rastlinske nerafinirane maščobe, ker se slabe maščobe v telesu ne topijo ampak nalagajo.
7. Bilanca vaše izbire hrane v daljšem časovnem obdobju. Vsaka hrana mora biti "popolna". Če ste jedli hrano z visoko vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja, izberite drugo živilo, ki imajo nizke vsebnosti maščob. Če bi izpustili vsak dan po eno skupino živil z veliko slabimi maščobami bi bila vaša izbira čez nekaj dni zdrav vzorec prehranjevanja .
8. Spoznajte svoje prehranske pasti. Če želite izboljšati vaše prehranjevalne navade, morate najprej vedeti, kaj počnete narobe. Zapišite vse, kar jeste za tri dni. Potem preverite seznam glede na ostale nasvete. Vprašajte se, ali ste zaužili dovolj sadja in zelenjave, če ne, potem ste dobili premalo hranil in morda preveč maščob za vaše telo.
9. Spremenite postopoma. Ne pričakujte, da boste v celoti obnovili vaše prehranjevalne navade čez noč. Preveč hitro spreminjanje vas bo pripeljajo k neuspehu. Začnite z odpravo t.j. zmanjšanjem obrokov in s skromnimi spremembami ugotovljenih vaših pasti.
10. Zapomnite si, da živila niso dobra ali slaba. Izberite živila, ki temeljijo na vašem celotnem prehranjevalnem vzorcu, ne pa glede posameznih živil kaj je "dobro" ali "slabo." Ne počutite se krive, če imate radi živila, ki so zelo kalorična. Jejte jih v zmernih količinah, in izberite druga živila, ki so naravna in imajo nizke vrednosti kalorij.

Ni komentarjev:

Objavite komentar