Priporočam, da tudi vi okusite dobro (odlično) hrano, zato vam posredujem recept VEGANSKEGA NARASTKA iz prosene kaše. Veliko smo že slišali o proseni kaši: Kako zdravo je proso? Uvršamo ga med žita, ki ne vsebujejo glutena, in v želodcu povzroči alkalno reakcijo, to pomeni, da je primerno za ljudi z želodčnimi težavami. Alkalni učinek preprečuje razmnoževanje gnilobnih bakterij., Vsebuje fosfor, magnezij, kalij, železo, kalcij in največ vitamina E in vitaminov iz skupine B (biotena) ter beljakovin. Ima tudi silicijevo kislino v topni obliki, ki koristi zobni sklenini, nohtom, in lasjem. Že 2 jušni žlici prosa zadostuje količini mineralov, ki jih dnevno potrebujemo. Uravnava črevesno floro in pospešuje odvajanje vode iz telesa Izboljšuje vid in je naravno zdravilo pri alergijah.
Kot vidimo, je proso vsestransko, zato si ga večkrat privoščimo, da ne bo prezrto.
Sestavine:
1 skodelica ali 250 g prosene kaše (dobro oprane)
1/2 l lešnikovega mleka lahko tudi drugega po vaši želji
3 jž kokosovega olja
5 jž chia semen in 1 dcl ovsenega mleka, namesto 2 jajc
1-2 jž kokosovega sladkorja
3-4 jž mandljeve moke zmešamo z 1-2 jž limoninega soka in 1 jž prehranskega kvasa
limonino lupinico 1 limone
1/2 čž vanilije
1/2 vrečke vinskega kamna
ščepec soli
suhe slive, razkođćičene
Pripravimo ovseno mleko, chia semena in kokosov sladkor, to le pretresemo in pustimo, da se semena napojijo. Lahko tudi dan prej. Lahko je to tudi samostojna jed, kot presni puding.
Proseno kašo operemo in jo kuhamo 15 minut na zmernem ognju, do mehkega v lešnikovem mleku. Kaši dodamo kokosovo olje. in pustimo, da se ohladi. Dodamo napojena chio semena in zmes iz mandljeve moke. Limonino lupinico, vanilijo in sol. To vse skupaj na rahlo premešamo in dodamo še vinski kamen. Vse še enkrat premešamo in pretresemo v namaščen pekač, dodamo suhe slive. Pečemo 40 minut na 170 st.
Ni komentarjev:
Objavite komentar