četrtek, 25. november 2010

REPA JE PRVAK ZA ZDRAVJE

V preteklosti je repa služila kot hrana za ljudi in njihovo živino.  Repa je bila dnevni obrok v Evropi do zahodne Azije, preden so odkrili krompir.
Ker je repa  rastlina, ki dobro prenaša hladno vreme, je enostavna za gojenje in shranjevanje tudi v zimskem obdobju. V srednjem veku je bila  vsakdanja hrana revežev v Evropi. Danes repo sejemo v Aziji in Evropi, kot tudi v severnih državah Amerike in Kanadi.
Repa šteje kot priljubljena v vegetarijanstvu je pa tudi v vrhu križancev zelenjave, ker je zdravilna za naše telo. Preprečuje bolezni fitokemikalije. Študije so pokazale, da so te spojine, ki pomagajo telesu ubraniti in razstrupljati snovi, ki  povzročajo raka.  Repa ima  tudi malo kalorij, dober vir kalcija in železa, in veliko vitamina C. Dejstvo je, da vsebiuje  repin sok dvakrat več vitamina C kot pomarančni sok.
Tisti, ki bolujejo na žlezi ščitnici naj omejijo vnos repe, saj vsebujejo snovi, imenovane goitrogens, ki lahko slabo vplivajo na delovanje ščitnice. Za druge pa lahko repo jedo vsakodnevno, celo priporočljivo je.
V skladu s tradicionalno azijsko medicino, je da repa izboljšuje pretok qi (energijo) in je zdrava za kri. Hranilne raziskove kažejo, da je repa  učinkovita hrana za čiščenje sluzi in zdravljenju bronhialnih motenj, kot so kašelj, bronhitis in astma. Prehranjevanje s surovo repo je, da pomaga razpršiti pljučne zastoje.
Repa prihaja v najrazličnejših oblikah in velikostih, vendar je najbolj razširjeni sortia smetanasto bela z odtenki vijolične, rdeče roza ali zelene.  Rumeno, najdete v Švedski in je sorodna repi.  Velike repe so občudujoče, toda manjše so slajše  Če jo imate na vrtu, odstranite zgornje zelene liste, ki jih prav tako lahko uporabite v zelenih smoothijih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar