petek, 8. april 2011

OVSENO MLEKO

Ker me pogosto sprašujejo, kako pripraviti rastlinska mleka, še posebno ovseno in riževo, ki sta v trgovinah kar precenjena glede na surovine in enostavnost recepta. Treba je samo voljo po samoustvarjanju.

OVSENO MLEKO

1 skodelica ovsenih zrn,(namočena čez noč), naj bodo iz bio predelave in nebružene
3 skodelice vode
ščepec soli
1/2 žličke vanilije ekstrata
1 žlička agavinega, javorjevega sirupa ali medu.

Vse sestavine zblendamo do gladkega. Ko se vam zdi, da je tekočina že dovolj podobna živalskemu mleku vse sestavine precedite skozi gazo in dobro odcedite. To pulpo, ki ostane v gazi ne zavrzite ampak uporabite za krekerje, kruhe, sladice, bar tablice itd.....

Če pa slućajno nimate ovsenih zrn pri roki, želite pa napitek iz ovsenega mleka, lahko uporabite ovsene kosmiče, priprava je enaka, le da je mleko manj polnovredno.

3 komentarji:

  1. Krasno! Kako je pa z riževimi mleki?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ravno tako, le da oves zamenjaš z rižem,ki naj bo polnovredni ga namakaš in ko je žeskoraj mehek ga zblendaš in precediš, lahko dodaš tudi sladila, med, agavin ali javorjev sirup, stevio ali pa namočene datlje rozine ....
    kar ti je ljubše. meni je ljubši natur brez sladil...

    OdgovoriIzbriši