Poleg visoke ravni beljakovin, leča vsebuje tudi prehranske vlaknine, folne kisline in vitamin B1 Rdeča (ali rožnata) leča vsebuje nižje koncentracije vlaken kot zeleno lečo (11% namesto 31%). Leča se pogosto mešajo z rižem, in dobimo popolno proteinsko jed.
Druga angelska lastnost vključuje dolg seznam ogljikovih hidratov, ki med drugim zatira apetit – torej jo je zelo priporočljivo uživati med dietami in shujševalnimi kurami.. Študije so pokazale : "Če uporabljate več beljakovin iz rastlinskih živil, boste živeli dlje," tako trdijo znanstveniki. V določenih območjih Španije in Italije, so nižje stopnje bolezni srca in ožilja, povezali s prehrano, ki jo tam pogosteje uživajo in ugotovili, da je to leča.
Leča obstaja v raličnih stročnicah in različnih barv od rumene do rdeče-oranžne do zelene, rjave in črne. Rdeča, bela in rumena leča so včasih olupljene Obstajajo velike in male sorte. Leča se prodaja v različnih oblikah, z ali brez olupka, cele ali po delih.
Leča imajo tudi "anti-prehranske dejavnike", ki zmanjšajo biološko prehranske minerale zato je priporočljivo lečo namakati v topli vod čez noč ali jo popariti, ali pa sopariti.
Leča je dober rastlinski vir železa . Pomembna je za ljudi, ki imajo Celiakijo zaradi pomanjkanje železav krvi in za mladostnike in nosečnice.
Ni komentarjev:
Objavite komentar