petek, 2. september 2011

POLETNE DOBROTE

Večina ljudi si v poletnem času jedilnike rada popestri s sveže pripravljeno zelenjavo in sadjem, gobami in zelišči. Prav posebno zadovoljstvo pa je nabiranje gob. Tako kot ima vsaka goba enkraten, nepozaben okus, so lahko tudi trenutki nabiranja le teh enkratni in nepozabni, še posebej, če se tega lotimo na pravilen način.

Če želite v letošnjem poznem poletju resnično uživati pri nabiranju gob in seveda zvečer tudi pri sladkanju z raznovrstnimi gobarskimi specialitetami, se odpravite v gozd., zaščitite pa se pred klopi, komarji itd ter bodite previdni če naletite na divje živali. Prehodite in najdite skrite kotičke, kjer sigurno ne boste ostali praznih rok. Ne nabirajte gob, ki jih ne poznate, prav tako jih ne uničujte.

Lisičkin koktajl
Sestavine
stisnjen sok 1/2 pomaranče
stisnjen sok 1/2 limone
2 jž soka mandarine
4 jž oljčnega olja
1 čž morske soli
1 skodelica zelenih delov mladih čebul ali drobnjaka
1/2 čajne žličke mletega črnega popra
3 skodelice grobo narezanih in očiščenih lisičk
Priprava:
sok pomaranče, limone in mandarine, morsko sol in oljčno olje, dobro premešajte v mešalniku, nato prelijte po lisičkah, da se marinirajo. Postavite v hladilnik čez noč, nato dodajte čebulo in poper.

Avokadov pire:
1 skodelico sesekljanega svežega ananasa
1 večji zrel avokado,
1/2 čž soli
Priprava:
Z mešalcem najprej zmešamo ananas, da postane smuthyju podobna zmes, dodamo avokado in sol ter zmešamo, da nastane pire.

Paradižnikova omaka
3 skodelice češnjevega paradižnika, narezanega na polovice
1 skodelico petršilja, grobo sesekljanega, nekaj vejic pustite za okras
3 podolgovate manjše rdeče paprike rahlo pekoče, tenko narezane
1 skodelica mlade čebule beli del, tenko narezane
1 jž kisa vinskega ali balzamičnega
1 jž oljčnega olja
1 čž soli
Priprava:
Vse sestavine dodajaj v veliko skledo in dobro premešaj.

Sestavljanje:
Postrezite v martini kozarcih, najprej dajte 3-4 jž paradižnikove omake, nato avokadov pire in marinirane lisičke, ponovite če je potrebno okrasite s petršiljevimi in zeleninimi stebli ter koščkom limete.

Ni komentarjev:

Objavite komentar