sreda, 15. september 2010

JEČMENOVA TRAVA


Pred leti sem se postila, da bi dosegla dolgoročno zdravje, če bi že takrat vedela kako koristno je piti ječmenov zeleni sok, bi se odločila zanj. Pozitivni učinki žitnih trav so znani od leta 1930, vendar se še vedno zdi malo čudno, da se zelo priporoča pitje soka izdelanega iz ječmenove trave. Morda je čudno, vendar v večini primerov, je tudi popolnoma varno - in celo zelo dobro.
Ječmen je bil prvi gojen za žitna zrna. Young pšenica in ječmen sta bili vključeni v diete Srednjega vzhoda v Aziji leta 1611

Leta 2007, je bil ječmen četrti po pridelavi žitnih zrn na svetu,j Uporablja se kot krma za živali; v juhe, enolončnice, kruh in zdrave prehrane ter za pivovarski proces v viski in pivo.

Klorofil iz mladih poganjkov ječmena daje Ječmenova trava številne pozitivne lastnosti podporo sistemu telesa. Klorofil je znano, da je protimikrobna sredstva in pomoč pri prebavilih, obtočilih, detoksifikaciji in funkciji imunskega. Sistema.
Sok iz ječmenove trave je izredno zdrav jutranji obrok.. Mnogo bolj od pomarančnega soka ali mleka. Zeleni sok vsebuje enajstkrat več kalcija od mleka in sedemkrat več vitamina C od pomarančnega soka.
Od osemnajstih amino kislin, je osem bistvenih, ki morajo biti pridobljene z vnosom hrane. Zelena ječmenova trava vsebuje aminokisline in proteine. Beljakovine v ječmenovi travi so polipeptidi, ki so majhni in lahko absorbira v telo.
Ječmenova zelena trava vsebuje vitamine B1, B2, B6, C, folna kislina, kalij, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, beta karotena in mangana. Vsebuje tudi encime, ki ga telo potrebuje dnevno za rast, razvoj in vzdrževanje.
Ječmenova zelena trava je zelo alkalna, zato lahko pomaga ohraniti telesu alkalno in kislo razmerje. Prav tako deluje protivnetno in anti-razjedno, ki omogoča, da se ubrani pred množico bolezni vključno z rakom in prebavnimi motnjami. Pomaga celicam, da se popravijo, kar prepreči prezgodnje staranje, popravijo tudi poškodovano kožo ali pa ustavi nepravilno rast celic in pospeši okrevanje po bolezni.

6 komentarjev:

  1. ojla! čudovit blog! kje kupuješ seme za ječmenovo travo?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kupujem ga na pokriti tržnici v Ljubljani pri bio semenih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super blog - ječmen je pa res zakon. Priporočam še članek o predkaljenem ječmenu:
    http://active-h.net/2010/09/26/jecmen-starodavna-super-hrana-odkrita-na-novo/

    OdgovoriIzbriši
  4. Ojla, hvala za članek, se strinjam in uživajmo še naparej ječmenovo travo.
    Lep dan še naprej

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljena,

    zanima me kako gojite ječmen, je kakšna posebnost glede podlage. Sama bi se rad lotila gojenja in me zanima, kako bi bilo najlažje in kako ga gojite vi?

    HVala za čudovit post, lepo se imejte,
    Sanda

    OdgovoriIzbriši
  6. Zdravo Sandolina, ječmen najprej kalim, da dobi 1cm-2cm dolge repke, potem pa ga na gosto posejem kar povrhu zemlje, nato ga s prsti na rahlo malo potisnem v zemljo, ga zalijem ampak ne preveč, in ga dam za 3 dni v plastičen temen zaboj, kjer požene svetlo rumene poganjke, nato ga dam nekam v senco, kjer že naslednji dan lepo pozeleni, nato travo lepo zalivaš in ko se ti zdi, da je dovolj velika, jo režeš in daješ v smoothy. ali pa jo sočiš.
    Lep dan še naprej
    Marinesa

    OdgovoriIzbriši