ponedeljek, 19. marec 2012

Objava v LISI

Članek je bil objavljen v reviji LISA, v četrtek 15.3.2012.  Imela sem predstavitev knjige Zelena presna rapsodija, 9.2.2012 ob 18.00 v hostlu Celica. Predstavitev je uspela, povabljeni so bili navdušeni nad degustacijo presnih jedi.


.   
Poleg tiskanih izvodov imam knjigo tudi na CD-ju

degustacija sušijev

pri sladicah pa so bili v prvi vrsti otroci

nedelja, 25. december 2011

ČOKOLADNA TORTA ZA NOVO LETO

Testo:
½ skodelice kakava v prahu
½ skodelice rožičeve moke
½ skodelice mandljeve moke
1/3 skodelice agavinega sirupa
¼ skodelice kokosovega masla
Ščepec morske soli

Vse sestavine dajte v mešalnik, da nastane gladko testo, kolikor nimate mešalnika, lahko ročno premešate, da dobite testu podobno maso. Pekač obložite s peki papirjem na katerega razporedite  testo. Dajte ga vsaj za eno uro v hladilnik.  

Nadev:
2 skodelici kakava v prahu
1 ½  skodelice agavinega siurupa
1 skodelica kakavovega masla
1 čž vanilije
Za okrasitev: kakršnokoli sadje

Vse sestavine dajte v mešalnik, da postane gladka krema. Kremo razporedite po testu. Ponovno dajte v hladilnik vsaj za eno uro, Nazadnje dekorirajte s pomarančami

ALKALNA ŽIVILA

Alkalna živila so živila, ki zvišujejo količino kisika v krvi, to so npr. sveža zeleno listnata zelenjava, ki ne vsebujejo sladkorja.
Koliko kisika je v krvi se lahko meri s pH lestvico, ki je od 0 – 14, torej 14 je najbolj alkalno oziroma največ kisika v krvi.
Naša kri je v ravnotežju, ko imamo pH 7,365.
S tem je povezano veliko dejavnikov, ko nismo alkalno v ravnovesju in je pH prenizko ali previsoko, takrat se lahko pojavijo bolezni, kot so sladkorna bolezen, artritis, srčne zadeve, celo rak.
Prvi znaki pa so slabo počutje, utrujenost, pridobivanje teže, izgubljanje teže, slaba prebava, lahko pa tudi bolečine.
Premalo ali preveč kisika v krvi pa povzročajo: Stres, toksini, paraziti in hrana, ki jo uživamo.
Hrana, ki nam škodi je:
-        Hitra hrana  in predelana hrana
-        Sladkor
-        Vsa živalska hrana (meso, maščobe)
-        Bela pšenica, bel riž, bela moka, bel kruh, testenine iz bele moke
-        Mlečni izdelki (mleko, sir, maslo)
-        Slabe maščobe
-        Praženi arašidi in indijski oreščki
Alkalna hrana, ki nas ohranja zdrave:
-        Zelenjava – predvsem surova zeleno listna zelenjava
-        Sveža zelišča in začimbe – petršilj, bazilika, koriander, kajenski poper, ingver
-        Sadje – lubenica, avokado, kumara, meso mladih kokosov
-        Pšenična trava
-        Ohrovt: lucerna, mung fižol, brokoli itd.

Najboljše alkalne pijače so: voda, voda mladih kokosov, zelenjavni sokovi in sok pšenične trave in zeljnica (voda kislega zelja.
Kako ugotoviti, ali je vaše telo pH v ravnovesju? V lekarni kupite papirčke za preizkus pH (imenuje se tudi lakmusov papir), katerega pomočite v vaš urin in tako ugotovite vaš pH.
Najcenejša alkalna hrana pa so užitne divje rastline, ki jih umešate vsakodnevno v vašo solato, smoothy, juhe ali dipe…. in že bo dovolj za uravnoteženost vašega pH.

torek, 25. oktober 2011

VSAKODNEVNO PREHRANJEVANJE

PREGLED VSAKODNEVNEGA PREHRANJEVANJ OD SLABE DO NAJBOLJŠE PREHRANE. Iz grafa  so razvidne naslednje kategorije, HRANA, PIJAČA, DIŠAVE IN NAMAZI, SLADICE, DODATKI K PREHRANI IN SPLOŠNE SMERNICE

Prehrana        Slaba                     Boljša                  Najboljša eko 

sladkor           beli sladkor           rjavi trsni sladkor    stevia, domači 
                      dekstroze              javorjev, agavin      med, rozine,
                      Koruzni sirup        sirup                       suho sadje
                      Saharini (umet.sl.)
Sol                 jodirana sol in       nerafinirana morsk  sol iz morskih
                      navadnih trgovin   neprečiščena sol     alg, zdrava sol
                                                                             himalajska sol
moka             bele moke iz:         Polnozrnate iz:       kaleča zrna
                     Pšenice, koruze,    pire, pšenice,          mandljeva,
                     riža                        kvinoje, rjavi         kokosova 
                                                  riž, kamun             moka
kruh              bel Iz navadnih      Iz zdravih trgovin    Dehidriran kruh
                     trgovin                  doma spečen brez   esenčni kruh
                                                 kvasa
Testenine      iz bele moke in      Organske pirine in    bučini surovi
                    navadnih trgovin    ajdove ter polno-     špageti
                                                 vrednih mok
Maščobe       Margerina            hladno stiskano olje    a vokado
                   slaba olja                oljčno, konopljino     sveži kokos
                   kemično obdelana   bučno laneno, itd      seme konopl.
Meso          Narezki, predelano  Organsko naravno      vegansko
                    konzervirano            prehranjevanje iz    iz semen in
                    iz navadnih trgovin    paše                      oreščkov
ribe              gojene v farmah       divje ribe, sardele   dehidrirane
                                                   skuše, losos          v marinadi
                                                                               prekajen
Jajca            Konvencionalna       Ekološke kmetije     Agar agar
                    jajca iz navadnih      ali brez jajc          laneno seme
                    trgovin                                                irish moss
sir                Kravji siri, ,             Ekološke kmetije:   Sir iz oreščkov
                    homogenizirani in     Kozji in ovčji sir,    Sir iz semen
                    pasterizirani
mleko in       Kravje mleko          Ekološko kozje       Mleka in jogurti
jogurti           kravji jogurti            in ovčje mleko      iz oreščkov in
                                                                             semen  
Voda           Voda iz pipe           Ustekleničena         Filtrirana in uste-
                   in v plastičnih           Evian                   kleničena v
                   sodih                                                  steklenicah
čaji              Črni čaj,                  Čaji iz ekološke      Čaji nabrani-
                    čaji v navadnih         predelave             lokalno, in
                    trgovinah                                            zeliščni čaji
kava             Prava kava,          Kavni nadomestki    napitek iz surove
                    kava brez kofeina                                čokolade,
                                                                             kakava
Brezalkoholne     Pijače iz           100 % sokovi         sveže stisnjeni
pijače          navadnih trgovin       iz ekološko pridel.  sokovi, koko-
                   pasteriziranimi sok   sadja in zelenhjave  sova voda
                   gazirane pijače                                     limonada
kečap          Kečap iz navadnih   Organski brez           sveže
                   trgovin                    dodanega sladkorja   pripravljen
                                                 domač kuhan kečap   kečap
Majoneza    Majoneza iz            organska iz ekološke  iz semen in
                   navadnih trgovin      pridelave, doma       avokada
                                                 narejena
omake         konzervirane ali      doma pripravljene     surove omake
za testenine  pasterizirane           kuhane omake iz     iz zelenjave,
                   iz navadnih trgovin  ekološke pridelave    in oreščkov
namazi         Predelano mesni     sirni in skutni namazi   zelenjavni
                  namazi, čokoladni   iz ekološke             namazi, paštete
                  marmelade s slad.    pridelave domače    iz semen in
                                                 paštete                   oreščkov
 Bomboni     s sladkorji in belo   organske sladice       presni piškoti .
 piškoti in      moko iz navadnih   brez konzervansov,  bomboni iz
 ostale sladice Iz navadnih trgovin domače sladice       oreškov in
                     z emulgatorji okusa  brez belega slad-  semen
                     in konzervansi          korja
prehranska    iz navadnih trgovin    ekoloških iz            super hrana:
 dopolnila                                     naravnih  izvlečkov  goja jagode
                                                    izvlečkov              ječmen.trava
                                                   (Herbalife)             konop.seme
                                                                                maca, alge
Kje naku-   iz navadnih trgovin     ekoloških trgovinah,   eko kmetije,
pujete                                                                       eko tržnice,
Kje je pri-   Konvencionalno, s. Organsko ali integri-     lokalno
delano         škropljenjem           rano brez kemičnihv  eko kmetija
                   s pesticidi itd.          škropil                      domač. vrta
Predelave    Cvretje, fast food,   kuhanje in pečenje    dehidrirano
                   mikrovalovi, na        pri nizkih tempera-   miksanje 
                   žaru, konzerve         turah                        sveže hrane

torek, 11. oktober 2011

ZA MOČNEJŠE, KI SI ŽELIJO SHUJŠATI

Za vse, ki si želijo shujšati in obdržati lep videz ter pridobiti zdravje. Kako začeti z dieto surove hrane

Če imaste pomoč in podporo v družini, sorodnikih, prijateljih in sodelacih, potem bo prehod na dieto surove hrane veliko bolj učinkovit.
Veliko diet, teorij, receptov, knjig, nešteto spletnih strani, ki se ukvarjajo z izgubo telesne teže. Vi pa ste preobremenjeni, ali pa nimate časa in energije, da bi odkrivali, katera bi bila popolna prehrana za vas. Običajno smo ljudje navdušeni nad enostavnimi in hitrimi učinki. Prav to pa vam nudi presna prehrana in istočasno urejate zdrav način življenja ter vaše zdravstveno stanje.
Zaslužite si, lep videz in dobro počutje!
Na mojem blogu boste sproščeno ugotovili, da ne potrebujete še dodatnega stresa za iskanje primerne diete ampak boste našli veliko idej o surovi prehrani. Namigi o zdravem načinu življenja, o dobrih receptih, o nakupovalnih seznamih in še marsikaj.

RECEPT: KUMARIN SENDVIČ
1 kumara
1 paradižnik
½ avokada
Šopek petršilja
Ščepec kajenskega popra in soli.

Kumaro olupimo in jo prerežemo podolgem, izdolbemo semena.Paradižnik in avokado narežemo na koc
ke, jih posolimo in popopramo, dodamo nasekljan petršilj, premešamo ter napolnimo polovice kumar.
Nasvet: Za polnjenje lahko uporabite, tudi kakšno drugo zelenjavo, oreščke itd. Ta sendvič zadostuje za en obrok.

ponedeljek, 12. september 2011

BRANJE KNJIG V POLETNEM ČASU

Poletje je čas za ležanje na plaži pod senčnikom  pa tudi za branje dobrih knjig, Letos sem poleg revij in časopisov prebrala 2 knjigi med dopustom, ki sta me navdušili. Obe je napisal pisatelj Daniel Quinn, prvi je naslov Izmail in drugi Zgodba o B-ju - vredni branja ...

Mene je navdušil pisatelj Daniel Quinn, oziroma mi je zanimiv njegov stil pisanja, V knjigi Izmail razkriva skupaj s svojim nenavadnim učiteljem, zakaj in kje smo ljudje v zgodovini stvarstva naredili napako, da ne upoštevamo zakona narave, ampak da vsakodnevno uničujemo naravo. Roman je nagrajena in priljubljena svetovna uspešnica  Druga knjiga Zgodba o B-ju pa je kot samostojni roman, ki prestavlja eno najglobljih duhovnih pričevanj o času v katerem živimo in je tudi kot nadaljevanje romana Izmail.
V knjigah so skrite modrosti, ključi, spoznanja, odkritja...., ki človeku omogočajo širjenje razuma, ugotavljanje določenih zakonitosti, spoznavanje ali približek spoznavanju resnice
 
Rada berem, ker branje spodbuja drugačen nacin razmišljanja. Še posebej zahteva koncentracijo (otrokom danes,  zelo manjka koncentracija, saj se ne morejo za dalj časa osredotočiti na določeno dejavnost), spodbuja domišljijo, pogosto spodbuja razmišljenje v stilu "kaj če", kar lahko pomaga pri inovativnejšem iskanju rešitev. S tem mislim branje na splošno.

petek, 2. september 2011

POLETNE DOBROTE

Večina ljudi si v poletnem času jedilnike rada popestri s sveže pripravljeno zelenjavo in sadjem, gobami in zelišči. Prav posebno zadovoljstvo pa je nabiranje gob. Tako kot ima vsaka goba enkraten, nepozaben okus, so lahko tudi trenutki nabiranja le teh enkratni in nepozabni, še posebej, če se tega lotimo na pravilen način.

Če želite v letošnjem poznem poletju resnično uživati pri nabiranju gob in seveda zvečer tudi pri sladkanju z raznovrstnimi gobarskimi specialitetami, se odpravite v gozd., zaščitite pa se pred klopi, komarji itd ter bodite previdni če naletite na divje živali. Prehodite in najdite skrite kotičke, kjer sigurno ne boste ostali praznih rok. Ne nabirajte gob, ki jih ne poznate, prav tako jih ne uničujte.

Lisičkin koktajl
Sestavine
stisnjen sok 1/2 pomaranče
stisnjen sok 1/2 limone
2 jž soka mandarine
4 jž oljčnega olja
1 čž morske soli
1 skodelica zelenih delov mladih čebul ali drobnjaka
1/2 čajne žličke mletega črnega popra
3 skodelice grobo narezanih in očiščenih lisičk
Priprava:
sok pomaranče, limone in mandarine, morsko sol in oljčno olje, dobro premešajte v mešalniku, nato prelijte po lisičkah, da se marinirajo. Postavite v hladilnik čez noč, nato dodajte čebulo in poper.

Avokadov pire:
1 skodelico sesekljanega svežega ananasa
1 večji zrel avokado,
1/2 čž soli
Priprava:
Z mešalcem najprej zmešamo ananas, da postane smuthyju podobna zmes, dodamo avokado in sol ter zmešamo, da nastane pire.

Paradižnikova omaka
3 skodelice češnjevega paradižnika, narezanega na polovice
1 skodelico petršilja, grobo sesekljanega, nekaj vejic pustite za okras
3 podolgovate manjše rdeče paprike rahlo pekoče, tenko narezane
1 skodelica mlade čebule beli del, tenko narezane
1 jž kisa vinskega ali balzamičnega
1 jž oljčnega olja
1 čž soli
Priprava:
Vse sestavine dodajaj v veliko skledo in dobro premešaj.

Sestavljanje:
Postrezite v martini kozarcih, najprej dajte 3-4 jž paradižnikove omake, nato avokadov pire in marinirane lisičke, ponovite če je potrebno okrasite s petršiljevimi in zeleninimi stebli ter koščkom limete.