nedelja, 25. december 2011

ALKALNA ŽIVILA

Alkalna živila so živila, ki zvišujejo količino kisika v krvi, to so npr. sveža zeleno listnata zelenjava, ki ne vsebujejo sladkorja.
Koliko kisika je v krvi se lahko meri s pH lestvico, ki je od 0 – 14, torej 14 je najbolj alkalno oziroma največ kisika v krvi.
Naša kri je v ravnotežju, ko imamo pH 7,365.
S tem je povezano veliko dejavnikov, ko nismo alkalno v ravnovesju in je pH prenizko ali previsoko, takrat se lahko pojavijo bolezni, kot so sladkorna bolezen, artritis, srčne zadeve, celo rak.
Prvi znaki pa so slabo počutje, utrujenost, pridobivanje teže, izgubljanje teže, slaba prebava, lahko pa tudi bolečine.
Premalo ali preveč kisika v krvi pa povzročajo: Stres, toksini, paraziti in hrana, ki jo uživamo.
Hrana, ki nam škodi je:
-        Hitra hrana  in predelana hrana
-        Sladkor
-        Vsa živalska hrana (meso, maščobe)
-        Bela pšenica, bel riž, bela moka, bel kruh, testenine iz bele moke
-        Mlečni izdelki (mleko, sir, maslo)
-        Slabe maščobe
-        Praženi arašidi in indijski oreščki
Alkalna hrana, ki nas ohranja zdrave:
-        Zelenjava – predvsem surova zeleno listna zelenjava
-        Sveža zelišča in začimbe – petršilj, bazilika, koriander, kajenski poper, ingver
-        Sadje – lubenica, avokado, kumara, meso mladih kokosov
-        Pšenična trava
-        Ohrovt: lucerna, mung fižol, brokoli itd.

Najboljše alkalne pijače so: voda, voda mladih kokosov, zelenjavni sokovi in sok pšenične trave in zeljnica (voda kislega zelja.
Kako ugotoviti, ali je vaše telo pH v ravnovesju? V lekarni kupite papirčke za preizkus pH (imenuje se tudi lakmusov papir), katerega pomočite v vaš urin in tako ugotovite vaš pH.
Najcenejša alkalna hrana pa so užitne divje rastline, ki jih umešate vsakodnevno v vašo solato, smoothy, juhe ali dipe…. in že bo dovolj za uravnoteženost vašega pH.

Ni komentarjev:

Objavite komentar